Bij ING werken wereldwijd circa 87.000 mensen. De Europese verzekeringstak, waar Nationale-Nederlanden deel van uitmaakt, telt ongeveer 12.000 werknemers. Bij Commercial Banking werken wereldwijd 10.500 mensen. Het banenverlies daar valt vooral in Europa.
ING wil met de ingreep bij Nationale-Nederlanden een kostenbesparing van 200 miljoen euro halen vanaf 2014. Bij Commercial Banking, dat zich terugtrekt uit een aantal landen die niet tot de thuismarkten van ING behoren, moeten de kosten in 2015 met 260 miljoen euro zijn verlaagd.
Pijnlijk
,,Het is pijnlijk om vandaag zulke maatregelen te moeten aankondigen”, zei topman Jan Hommen. Hij zei dat de ingrepen echter noodzakelijk zijn om het bedrijf op de langere termijn sterker te maken.
De bank- en verzekeringsactiviteiten van ING moeten in de toekomst worden gesplitst. In het kader van die operatie en de aanhoudende onzekerheid op de financiële markten is het volgens Hommen van belang dat de ,,wendbaardheid” van beide takken wordt vergroot.
Europese Commissie
De Europese Commissie dwingt ING tot de opsplitsing omdat het in 2008 en 2009 staatssteun ontving. Het concern is nog met de Europese Commissie in gesprek over mogelijke aanpassingen van zijn herstructureringsplan. Hommen zei dat daarbij ,,goede vorderingen'' zijn gemaakt, maar kon niet voorspellen wanneer de gesprekken zullen worden afgerond.
ING boekte in het derde kwartaal een nettowinst van 609 miljoen euro, ruim 1 miljard minder dan een jaar eerder. Het onderliggende nettoresultaat daalde met ruim een derde tot 719 miljoen euro. Het onderliggend resultaat voor belastingen lag ruim een vijfde lager dan vorig jaar op 1,065 miljard euro.
Het bank- en verzekeringsconcern slaagde er in het derde kwartaal in de kernkapitaalratio (core tier 1) op te voeren tot 12,1 procent. Het speelde onder meer nieuw kapitaal vrij door de verkoop van buitenlandse onderdelen.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl